Belgian ympäri kuudessa päivässä: belgialaiset häät

Hääpäivän aamuna nappasimme auton allemme ja hurautimme moottoritietä Neufchâteaun kirkolle. (Autoilusta kirjoitan vielä erikseen, sen verran traumaattinen kokemus oli kyseessä.) Päivä oli tuskaisen kuuma ja hiki virtasi siihen malliin jo menomatkalla, että kamerasta tuli vihollinen koko loppuajaksi. Ainakin oma liimalettini aiheuttaisi jälkipolville painajaisia, mikäli se olisi johonkin arkistoihin ikuistettu. Ne muutamat onnistuneet otokset juhlaväestä jätän blogin ulkopuolelle, mutta tässä pieni kokoelma mieleenpainuvimmista yksityiskohdista.

IMG_2260

Vihkiminen vaikutti etenevän samankaltaisella kaavalla kuin suomalaisissa häissä, mutta ulkona kirkon portailla hääparin päälle heiteltiin ruusun terälehtiä riisin sijasta. Hauskana lisänä olivat vieraille jaetut paperilennokit. Lennokkeja oli punaisia ja keltaisia, ja niitä jaettiin omista koreistaan. Ehkäpä morsiamen ja sulhasen puolen suvuille ja ystäville oli tarkoitus olla omat värinsä? Siinä hässäkässä emme ehtineet emmekä ymmärtäneet tunnustaa väriä, vaan tartuimme ensimmäisenä käsiin sattuviin yksilöihin. Yhtä komeasti molemmat mallit liitelivät kuitenkin.

IMG_2307

IMG_2268

Silinterihattuinen sulhanen kyyditsi morsiamensa tyylikkäällä avoautolla kirkolta juhlapaikalle. Me muut ajelimme letkassa edellä. Varsinainen vastaanotto oli 40 kilometrin päässä Neufchâteausta sijaitsevassa Chateau de Resteigne -linnassa. Olimme Kokin kanssa varanneet linnasta oman huoneen yöksi, mikä suolaisesta hinnasta huolimatta osoittautui varsin mainioksi päätökseksi. Päivä oli aurinkoinen, mutta yöllä iski suurin ukkosmyrsky, minkä olen eläissäni nähnyt. Eipä käynyt kateeksi niitä vieraita, jotka olivat valinneet majoitusvaihtoehdokseen linnan takapihalla telttailun! Sitä salamointia ihaili mieluummin suihkunraikkaana ikkunan läpi.

IMG_2272_copy

IMG_2273

Ennen päivällistä linnan pihalla pidettiin cocktailtilaisuus, jolloin saimme nauttia uskomattomista hors d’œuvre -herkuista. Tarjoilijoista useimmat tosin suhtautuivat hyvin nihkeästi englannin puhumiseen, mutta pärjäsimme silti ihan hyvin, kunhan esitimme pyyntömme tietylle mukavalle tarjoilijamiehelle. Päivällistä varten ihmiset ohjattiin omille paikoilleen kekseliäästi elokuva-aiheisten palapelien palasilla. Ensin oma nimi piti etsiä ylemmän kuvan palapelitaulusta, napata pala mukaansa ja suunnata oikeaan pöytään. Jokaisella istumapaikalla oli jälleen oma palapelinsä, josta puuttui yksi pala. Mikäli puuttuva pala löytyi omasta kädestä, myös oma istumapaikka oli löytynyt.

Pöytäseurueemme oli ilmeisen tarkkaan harkittu, ja jokainen vieruskavereistamme jutteli mielellään englanniksi. Lukuisat puheet koko vierasjoukolle toki pidettiin ranskaksi. Yllätyksekseni pysyin melko hyvin kärryillä niiden pääkohdista! Ruokailua rytmittivät lukuisat maljojen kilistelyt, joilla oli oma kaavansa: yksi pöytäseurue nousi seisomaan, huuteli yhteen ääneen jonkin epäselväksi jääneen toivotuksen, jonka jälkeen kaikki salissa olijat huitaisivat sihijuomat naamariin. Tämä toistui aaltoina useamman kierroksen.

IMG_2278_copy

Kattauksen kruunasi järisyttävä jälkiruokapöytä, joka oli järjestetty suomalaisen buffetin tapaisesti. Erona oli se, ettei herkkuja päässyt kauhomaan lautaselle itse, vaan tarjoilijoita piti pyytää ojentamaan haluamansa laadut. Nihkeimmät yksilöt tarjosivat vain pieniä siivuja, mutta englantia karsastamaton lempparisetäni lapioi minulle santsikierroksella reilun möhkäleen jokaista sorttia silmäniskun kera. Kerrassaan ihana mies.

Vahvimmin jäi kuitenkin mieleen se, kuinka ystävällisiä muut vieraat olivat myös meitä kielirajoitteisia kohtaan. Kokki tunsi C:n ystävistä reilun joukon jo ennestään, mutta pääsimme juttusille lähes kaikkien muidenkin kanssa, B:n isoäidistä C:n serkkuihin. Viihdyimme tanssilattialla myöhään aamuyöhön ja onneksi tajusimme lopettaa kilistelyn ajoissa. Eräskin kaveri kun oli jo puolenyön jälkeen sellaisessa tuiskeessa, ettei enää yrityksistä huolimatta saanut sanaa suustaan millään kielellä. Varsin onnistunut juhlapäivä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s