Tasapainottelua: 2016 yhteenveto

20160930_101355Syksyn värejä kotimatkalla

Blogin kanssa kävi näin alkuun kuten pelkäsin: kirjoittamisen suhteen olen jäänyt laahaamaan kauas reaaliajasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään saamattomuus, vaan loppuvuoden mahdoton pyöritys.

20160914_211904Red Hot Chili Peppers @ Hartwall Arena 14.9.2016

Tällä hetkellä blogista saa ehkä sellaisen kuvan, etten elämässäni muuta teekään kuin matkustelen. Olisikin niin! Pääsin viime vuonna onnekseni reissuun useampaankin otteeseen, mutta loppuajan hautauduin töihin ja opiskeluihin. Olin pian niin väsynyt, että kirjoittaminen jäi prioriteettilistalla viimeiseksi.

IMG_2441Elämäni ensimmäinen osteri Turun ruokamessuilla. Ehkä myös viimeinen.

Kesällä puskin minilomien välissä parhaimmillani 50-60-tuntista työviikkoa: saatoin tehdä aamuvuoron yhdellä työpaikalla ja pyöräillä sieltä suoraan iltavuoroon toiseen paikkaan. Olen todella kiitollinen siitä, että töitä on riittänyt – ilman palkkaa en pahemmin matkustelisi. Jokin tasapaino olisi silti tässäkin tarpeen. Varsinkin nollasopimuksella työskennellessä tulee helposti tunne, että aina on otettava vastaan kaikki mahdolliset vuorot mitä tarjotaan, koska tilanne voi muuttua milloin tahansa. Ahneus iskee ja lopulta sitten huomaakin lähes asuvansa töissä. Kokonaiset vapaapäivät jäävät kaukaisen muistin hämäriin. Tiedostan, että tällainen on monen yrittäjän arkea, enkä voi kuin nostaa hattua niille, jotka sitä jaksavat. Minä en jaksanut kuin muutaman kuukauden.

20161011_211246Passenger @ Helsingin kulttuuritalo 11.10.2016

Syyskuussa palasin opiskelun pariin. Enää en sentään tehnyt täyttä viikkoa työmaalla, mutta ongelmia vapaa-ajan käytön suhteen ei kyllä esiintynyt kertaakaan. Päivät kuluivat luennoilla, illat ja viikonloput itsenäisesti opiskellessa tai töissä. Sitä kuuluisaa omaa aikaa oli hätäinen vilahdus siellä täällä.

2016-11-10 20.33.32Operaatio Sikari ravintola E. Ekblomissa

20161126_234353Parasta ennen -pikkujoulut @ Mansester City

Tiivistäkin työtahtia jaksaa tiettyyn pisteeseen asti yllättävän hyvin, kun työkaverit ja asiakkaat ovat kivoja ja homma toimii. Omalla työpaikallani tapahtui loppuvuodesta sellaisia muutoksia, joiden seurauksena fiilis muuttui täydellisesti. Kun kesällä heräsin aina mielelläni töihin väsymyksestä huolimatta, loppuvuodesta päällimmäisenä tunteena oli vain ahdistus. Pelkkä ajatus töihin lähdöstä toi ikävän kouraisun vatsanpohjaan. Opiskelin edelleen samaa tahtia muiden kanssa, mutta samalla työviikot venyivät usein yli 30-tuntisiksi. Käytännössä pyöräilin hiki päässä suoraan iltapäivän viimeiseltä luennolta töihin iltavuoroon, iltavuorosta suihkun kautta nukkumaan, ja aamusta sama kaava alusta loppuun. Valehtelisin jos väittäisin, ettei tällä tahdilla ollut negatiivista vaikutusta opiskelusuorituksiini.

IMG-20161008-WA0001Pikainen stressinpoistotauko pörheän hurisijan lötköttelyalustana

Nyt alkuvuodesta vaihdoin työpaikkaa ja töihin on taas kiva lähteä. Vuoroja on vähemmän kuin syksyllä ja samalla käytettävissä olevan rahan määrä on luonnollisesti hieman pienempi. Tässä olen taas törmännyt ikuiseen dilemmaan: kun rahaa on riittävästi, ei ole aikaa kuluttaa sitä, ja kun taas olisi aikaa tehdä jotain erikoisempaa, ei siihen ole enää varaa. Tällä hetkellä hyvä työilmapiiri kuitenkin korvaa monin kerroin vuorojen määrässä menetetyn palkan.

20161210_155620Takaisin Tammerkoskelle: pikkujoulut vol. II

Ensimmäistä kertaa yliopistourani aikana ehdin tehdä kotitehtävät ja projektit huolella loppuun asti. Syksyllä käytin niihin ehkä vartin työiltojen jälkeen ja räpistelin kurssit hädin tuskin läpi, nyt kotoa käsin opiskeluun saattaa kulua tunteja joka ilta. Saatan vihdoin jopa oppia jotain. Tuntuu omituiselta, kun illat ovat pääosin aikatauluista vapaita. Nyt olisi mahdollisuus harrastaakin, mutta en ole vielä oikein tottunut tähän uuteen rytmiin. Menin yhdestä ääripäästä toiseen.

20161224_134004Kissa vai laiskiainen? Joulunvietossa Paraisilla

Tavallaan olen tehnyt kokonaisen kierroksen ja palannut lähtöpisteeseen. Alun perin halusin kirjoittaa blogia, jotta saisin itseni motivoitua liikkeelle. Sitten vauhtia kertyi liikaa, enkä ehtinyt kirjoittaa. Alkuvuodesta palasin sohvannurkkaan ja päivät alkoivat valua ohi kuten viime keväänä. Nyt olisi taas hyvä hetki keksiä jotakin uutta kokeiltavaa (ja kirjoitettavaa). Vuosi vaihtui, mutta tasapaino on edelleen hukassa.

2017-01-01 00.40.151.1.2017 00:00

Kuvituksena kokoelma otoksia kaikista loppuvuoden kivoista jutuista, joista en ehtinyt kirjoittaa. 2017 alkakoon puhtaalta pöydältä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s