Virkattu siksak-matto kierrätystekstiilistä

matto1

Lähes vuoden vienyt projekti tuli tänään vihdoin päätökseensä, kun olohuone sai uuden sateenkaariräjähdyksen lattialleen. Siksak-raidoitettu matto on virkattu 100% poistotekstiilistä. Se on paksu, painava ja kriittisiltä mitoiltaan n. 120 cm x 200 cm.

Ajatus maton virkkaamisesta heräsi joskus viime keväänä ensimmäisten auringonsäteiden mukana. Koska ilmaiset jutut ovat parhaita juttuja ja kierrätys muutenkin pop, en edes harkinnut valmiiden kuteiden ostamista. Sen sijaan kävin läpi omat ja tuttujen kaapit kulahtaneiden trikoopaitojen toivossa. Niistä olisin saanut ehkä maksimissaan muutaman raidan tehtyä, virkattu matto kun vaatii reilusti enemmän materiaalia kuin perinteinen kangaspuilla kudottu serkkunsa.

03000a6fEkokaarinan lajitteluhallissa

Kuin tilauksesta hätiin riensi Tekstiili 2.0. Turun AMK:n ja Lounais-Suomen Jätehuollon vetämä pilottihanke poistotekstiilin hyötykäytön puolesta tarjosi yrityksille ja yksityisille henkilöille mahdollisuuden käydä tonkimassa valtavasta tekstiilivuoresta materiaalia omiin projekteihinsa. Haluamansa tekstiilit sai viedä mukanaan ilmaiseksi, kunhan vain raportoi niiden suunnitellusta käyttötarkoituksesta. Itse hain kahdesti rinkan täydeltä paitoja, jotka sitten saksin pesun jälkeen kuteiksi.

WP_20160527_001Isäntä-paita matkalla alkuperäistä esteettisempään käyttöön

Paitojen etsiminen, pesu, leikkely, venytys ja keriksi kieputus vei valtaosan koko projektiin käyttämästäni ajasta. Virkkaus itsessään olisi ollut nopeaa, jos olisin osannut tehdä päätöksiä tehokkaammin. Oli kuitenkin yllättävän vaikeaa päättää mm. värien järjestyksestä, ja kokeilinkin useita eri yhdistelmiä ennen kuin päädyin tähän hieman liukuvärityyppiseen ratkaisuun. Koko tekele tuli myös puretuksi useampaan kertaan, kun joko virkkauskäsialani oli liian tiukkaa trikoolle (kupruileva pinta) tai olin laskenut silmukoiden määrän jälleen kerran väärin (liian kapea tai leveä matto).

Tähän oli tarkoitus tulla ihana taidekuva läjästä valmiiksi kerittyjä kudepalloja, mutta muistikorttini päätti kuolla ja viedä kuvat mukanaan.

matto2

Mikäli joku noviisi nyt innostuu aloittamaan oman mattonsa tekemistä, niin tässä muutama hermoja säästävä vinkki:

  • Kuteiden leikkaus t-paidoista: Youtube
  • Siksak-virkkaus: Meet Me at Mike’s Zali Zig-Zag Chevron Crochet Pattern
  •  Huomasin myös, että eri värisiä kuteita yhdistäessä on kätevintä ommella kerien päät pitkittäissuunnassa yhteen n. 5 cm matkalta siksak-tikillä. Päiden yhdistäminen leveyssuunnassa saattaa lähteä purkautumaan helpommin.

Lopputulos tuntuu varpaiden alla mukavalta ja näyttää omaan silmääni ihan kivalta, vaikka täydellistä värien liukumaa en saavuttanutkaan. Erityisesti violetin ja harmaan eri sävyt jäivät puuttumaan, joten täytyi vähän soveltaa alkuperäistä visiotani. Suomalaiset, lisää sateenkaarta pukeutumiseen, kiitos!

matto3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s