West Highland Way, osa 3: Inversnaid–Inverarnan–Bridge of Orchy–Kingshouse

IMG_20190723_160246

5. päivä: Inversnaid–Inverarnan

Hyvin nukutun yön jälkeen oli mukava keitellä aamupuuroa auringonpaisteessa. Säiden jumalat taisivat tässä vaiheessa herätä horroksestaan ja kääntää hymyilevät kasvonsa meitä kohti, koska alkumatkan sitkeät tihkusateet olivat loppumatkasta enää hämärä muisto vain.

IMG_20190723_140559 IMG_20190723_145531

Inversnaidin ja Inverarnanin välisellä pätkällä kasvusto alkoi olla jo todella rehevää, ja paikoittain polku lähes hävisi puskien kitaan. Pidimme lounastauon vielä Loch Lomondin pohjoisrannalla. Tämän jälkeen reitti erkani järvestä ja alkoi seurailla Falloch-jokea. Jonkin verran kertyi mäkeäkin puuskutettavaksi.

IMG_20190723_152509 IMG_20190723_160659

Matkalla tuli vastaan myös kolkonpuoleinen autiotupa, bothy, joka olisi varmasti hyvä suoja myrskyisellä säällä. Kaikissa muissa tilanteissa yöpyisin mieluummin ulkosalla. Tämän päivän maalina meillä oli kuitenkin Beinglas Farm -leirintäalue Inverarnanissa. Telttailualueena toimi kaunis, vanhojen puiden varjostama nurmikkokenttä. Pystytimme oman telttamme alueen reunalle, aivan pienen puron viereen.

Ensi töiksemme pääsimme hämmentämään respan poikaa, kun kyselimme uimapaikkasuosituksia. Ei ilmeisesti ole kovinkaan yleinen harrastus noilla seuduilla, koska luonnonvedet eivät varsinaisesti houkuttele lämmöllään.  Päädyimme lopulta pulahtamaan ihan vain siihen teltan viereiseen, matalaan puroon, mitä baarin puolen hengailijat vähän naureskelivat jälkikäteen. Olihan se vesi raikasta, mutta ei sen kummempaa kuin Suomen järvivedet alkukesästä.IMG_20190723_171734

Palvelujen parissa on helppo laiskistua. Koska tilalta löytyi terassiravintola ja kelikin oli mitä mainioin, ei retkikeittimen käyttö jostain syystä jaksanut enää iltasella kiinnostella. Tällä kertaa pussiruoat olisivat kuitenkin olleet voittajan vaihtoehto. Tilasimme herkulliset hampurilaisateriat ja saimme yhtään liioittelematta hinta-laatusuhteeltaan toiseksi surkeimmat* mätöt, joihin olen koskaan törmännyt: höttöiset einessämpylät, joiden välissä ei ollut mitään muuta kuin juustoriekale ja pihvi. “Kastikkeet” – eli Heinzin sinappi, ketsuppi ja majoneesi – tursotettiin itsepalveluna pienistä pikaruoka-annospusseista. En suosittele kenellekään! Huurteiset olivat kuitenkin ihan maistuvia.

*Kaikista surkeimman tittelin vie aina ja ikuisesti ystäväni E:n tansanialaisen kauppakeskuksen pikaruokaravintolasta ostama ateria, jonka pakastehampurilaista ei oltu muistettu edes sulattaa ennen pöytään tuontia. :D

6. päivä: Inverarnan–Bridge of Orchy–Kingshouse

Aamulla laiskottelu jatkui aivan uudella intensiteetillä, kun lopulta saimme jätettyä painavamman rinkoista aiemmin mainitsemani kuljetuspalvelun hellään huomaan. Olin edellisenä iltana tilannut ja maksanut palvelun netissä. Tilaus oli helppoa: piti vain syöttää loppumatkan välietapit ja halutut noutopäivämäärät lomakkeelle. Hinnat olivat joko 15 puntaa yhdeltä etapilta tai 40 puntaa koko reitiltä per laukku, eli samalla rahalla olisi kannattanut tajuta nöyrtyä heti ensimmäisenä päivänä!

Reitillä toimii useita eli palveluntarjoajia, joista valitsin summamutikassa pienen Baggage Freedomin. Nettimaksun jälkeen ainoa saamamme ohje oli lätkäistä rinkan päälle jonkinlainen nimilappu ja jättää tavarat leirintäalueen tätä tarkoitusta varten pystytettyyn varastohuoneeseen odottamaan noutoa. Vähän jännitti, olisivatko leirintävarusteet ja ruoat varmasti seuraavassa yöpaikassa odottamassa – isompien firmojen asiakkaiden laukut kun haettiin jo aikaisin aamulla ja omamme taisi olla ainoa yksinäinen, joka sen jälkeen enää jäi varastolle. Ei auttanut kuin luottaa ja jatkaa eteenpäin.

IMG_20190724_111529Bridge of Orchy

Laiskottelu ei kuitenkaan jäänyt pelkkään laukkupalveluun, vaan pistimme mutkia samalla kertaa ihan kunnolla suoriksi. Meillä oli koko reissuun varattuna kymmenen päivää, joista viisi oli jo käytetty ja viimeiset pari oli tarkoitus viettää Edinburghissa. Opaskirjamme mukaan Inverarnan–Tyndrum–Bridge of Orchy -väli olisi melko puuduttavaa patikointia tylsähkössä maastossa sähkölinjoja seuraillen, eikä se kuulemma ole mitenkään välttämätön osa hyvää WHW-kokemusta. Skippasimme siis tuon pätkän ihan suosiolla ja nappasimme Inverarnanista bussin suoraan Bridge of Orchyyn, josta jatkoimme jalan kohti Kingshousea. Bussissa oli onneksi hyvin tilaa, vaikka ostimme liput vasta kuljettajalta.

IMG_20190724_115709Kevein kantamuksin on laiskiaisen helppo taivaltaa

IMG_20190724_122554Taukoseuraa
IMG_20190724_142935 Telttailumahdollisuuksia matkan varrelta

IMG_20190724_154431 Lapin kulta -mainosmateriaalia matkan varrelta

Matka sujui leppoisasti, kun Kokki kantoi kevyen rinkan ja omassa selässäni keikkui vain rinkasta irrotettu päiväreppu. Perillä Kingshousessa odotti huikealle paikalle pystytetty Kingshouse Hotel – ja kuljetukseen jättämämme rinkka, mikä helpotus! Tyylikkään hotellirakennuksen lisäksi pihapiiristä löytyi myös rivi edullisempia bunkhouse-hostellihuoneita, yleinen WC ja muutama kolikoilla toimiva suihku. Suihkulle ei kuitenkaan ollut tarvetta, koska hotellin vieressä soljuvassa Etive-joessa pääsi kylpemään mukavammin. Joen toisella puolella, aivan sillan kupeessa on paljon hyviä nurmikkopaikkoja teltoille, ja pystytimme omamme uteliaan peurakaksikon tiukassa työnjohdossa. Tällä kertaa taisimme jopa keitellä jotain omaakin evästä teltalla, mutta santsiannokset söimme hotellin pubin terassilla. Koska se oli siinä. Puhelimet ja virtapankin jätimme siksi aikaa sisäpuolelle lataukseen.

IMG_20190724_161617Telttailualueen uteliaat vartijat Kingshousessa
IMG_20190724_163916 Tämäkään peura ei ole patsas, vaikka omistajan elkein parkkiksella patsastelikinIMG_20190724_162532  Kokki iltakylvyssä

Auringon laskiessa saimme myös ensikosketuksen Skotlannin pahamaineisiin polttiaisiin. The Mighty Midge -varoittelut olivat tähän asti tuntuneet ihan höpöpuheilta (“mitä nuo muka tietää verenimijöistä”), mutta valtavien parvien hyökätessä kimppuumme ei enää naurattanut. Oli pakko siirtyä sisälle hämyisään, mutta viihtyisään pubiin ja sännätä sieltä villisti huitoen suoraan telttaan hyttysverkkojen taakse. Jos verkkoa vähääkään raotti esim. käydäkseen vessassa, oli maja saman tien täynnä verenhimoisia pikkupaskiaisia. Teltan hämärissä ei oikein nähnyt edes läiskiä niitä hengiltä, mutta innovoin melko toimivan kikkakakkosen: jos kastaa vessapaperia veteen, kertapyyhkäisyllä saa siivottua kymmeniä telttakankaassa kiinni vaanivia pirulaisia pois päiväjärjestyksestä.

IMG_20190724_211847 Kingshouse Hotel & Etive-joki

Sinä yönä ei tainnut monikaan telttailija saada nukuttua, kun ryhmä viinahuuruissaan mylvineitä jenkkiapinoita piti kunnon jonnebileet hotellin ulkopuolisissa bunkhouse-huoneissa joen vastarannalla. Taisivat erehtyä spring breakin ajankohdasta ja paikasta. Joskus aamuyöstä Kokin hermot napsahtivat, mutta syvältä sydämestä kummunnut SHUT THE FUCK UPPPP!!! -karjaisu tuntui vain innostavan apinoita entisestään. Mölyapinat olivat kuitenkin pienempi paha kuin ulkona odottaneet polttiaiset, joten emme viitsineet lähteä haastamaan sen enempää riitaa. Olisi vielä mennyt joko nyrkkitappeluksi tai verensiirroksi. Korvatulpat blokkasivat osan mölystä, ja joskus aamun sarastaessa jonneiltakin loppu virta niin, että pari tuntia ehdimme vielä kuorsata.

Hintoja (heinäkuu 2019):

  • Beinglas Farm: telttamajoitus kahdelle 16£, kuivuripoletti 1,50£
  • Beinglas Farm: sysipaskat hampurilaiset ja ok-juomat kahdelle 30£
  • Baggage Freedom -kuljetuspalvelu rinkalle 40£/laukku (koko reitti)
  • Inverarnan–Bridge of Orchy -bussilippu 7,90£/hlö
  • Kingshouse Hotel pubi: tuoppi n. £9, annos ranskalaisia kastikkeineen £7

Kaikki tähän reissuun liittyvät tekstit löytyvät helposti tägillä WHW19FI .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s